Kvalitet

Prosjektinformasjon om programarbeid for folkehelse – livskvalitet og psykisk helse:

Programarbeidet er en tiårig satsing for å utvikle kommunenes arbeid med å fremme befolkningens helse og livskvalitet. Satsingen skal bidra til å styrke kommunenes langsiktige og systematiske folkehelsearbeid jf. folkehelseloven. Programmet skal særlig bidra til å integrere psykisk helse som del av det lokale folkehelsearbeidet og fremme lokalt rusforebyggende arbeid. Barn og unge skal være en prioritert målgruppe. Det skal legges vekt på kunnskapsbasert utvikling og spredning av tiltak bl.a. for å styrke barn og unges trygghet, mestring og bruk av egne ressurser. Satsingen skal søke å hindre utenforskap ved å fremme tilhørighet, deltakelse og aktivitet i lokalsamfunnet.

For å fremme barn og unges psykiske helse og livskvalitet er det viktig å legge til rette for:

  • At alle opplever mestring. Det å lykkes med noe bidrar til et positivt selvbilde og en positiv identitet
  • At alle opplever tilhørighet, kan være del av et felleskap og ha positive relasjoner til voksne, jevnaldrende og yngre
  • At alle får muligheter til å engasjere seg og være med å påvirke sin egen hverdag og sine omgivelser
  • Miljøer og arenaer preget av toleranse for variasjon – for at mennesker er forskjellige
  • Trygge og rusfrie miljøer

(Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet)

Et hovedelement i Program for folkehelsearbeid i kommunene er å tilrettelegge for en kunnskapsbasert utvikling av arbeidsmåter, tiltak og verktøy, samt stimulere til samarbeid mellom kommunesektoren og forskningsmiljøer om utviklingsarbeidet. Gjennom satsingen er det også et ønske om å legge til rette for økt samarbeid mellom kommunale aktører, bl.a. helsetjenesten, skole og barnehage, politiet og frivillig sektor i utvikling og utprøving av tiltak.

Tenestene oppvekst, helsestasjon og barnevern  rapporterer at fleire barn og unge har ulike psykiske utfordringar og at dette er eit aukande problem. Kinn kommune manglar ein strategi/systematisk tiltaksplan for å styrke den psykiske helsa og førebygge psykiske plagar og lidingar hos barn og unge.

Det er ei utfordring at vi ikkje veit nok om barn og unge si psykiske helse og kva faktorar som påverkar positivt og negativt. Det er behov for meir systematisk arbeid på området og tilrettelegging av metodar for samarbeid med barn/ungdom og foreldre.

Vi treng kunnskap om barn og unge sin skjermbruk kan vere med å påverke regulering av søvn, kosthald og aktivitet generelt.

Vi treng meir innsikt i kva foreldregruppa har og treng av kunnskap om barn og unges behov for søvn, kosthald og aktivitet og skjermbruk.

Vi treng å utvikle samarbeidet og rutinene mellom kommunale tenester og foreldre.

Overordna mål:

  • Få auka kunnskapen om faktorar som verkar positivt og negativt inn på den psykiske helsa til barn og unge i Kinn kommune.
  • Utvikle og iverksette tiltak som styrker barn og unge si psykiske helse og livskvalitet.

Delmål:

  • Meir kunnskap om kva faktorar som verkar positivt og negativt inn på den psykiske helsa til barn og unge i Kinn
  • Meir kunnskap om faktorar som påverkar barn og unge si fritid og deltaking i fritidsaktivitetar
  • Styrke kunnskap hos barn og foreldre om betydning av søvn, kosthald og aktivitet for barn og unge
  • Styrke medverknaden mellom tenestene og barn og unge
  • Styrke samarbeid mellom foreldre og skule, barnehage og helsestasjon
  • Styrke samarbeid med frivillige organisasjonar og nærlingslivet generelt, men spesielt i høve etablering av e-sport og gaming
  • Fleire born og unge får ei meir aktiv fritid

Kontaktinformasjon Kinn kommune:

Folkehelsekoordinator Birte Sandal Rikstad
E-post: birte.sandal.rikstad@kinn.kommune.no
Telefon: 975  84747

 Vår kontaktperson i Vestland Fylkeskommune: Andreas Ask.